روش های حفظ سلامت دندان در کودکان

تولد تا 6 ماهگی :

* رعایت بهداشت دهان و دندان :

گرچه در این سن کودک فاقد دندان میباشد اما مراقبت از لثه ها و دهان وی حائز اهمیت می باشد. لذا بعد از تغذیه کودک یکبار در روز خصوصا قبل از خواب، لثه های کودک را با آب و مسواک مخصوص اطفال که موهای بسیار نرمی دارد و یا به کمک یک دستمال تمیز و مرطوب، کاملا تمیز نمایید.

6 ماهگی تا 2 سالگی :

*رعایت بهداشت دهان و دندان :

به محض رویش اولین دندان در 6 ماهگی باید دندان ها را با مسواک بسیار نرم و با آب 2 بار در روز( بعد از صبحانه و قبل از خواب) مسواک زده و تمیز نمود. بهتر است تا قبل از 2 سالگی از خمیر دندان فلوراید دار استفاده نشود. مسواک زدن در این سنین به با حرکت های ملایم دایره ای یا بیضوی مسواک و توسط والدین انجام میشود به این صورت که ابتدا سطح داخلی دندان ها تمیز می گردد سپس سطح خارجی و نهایتا سطح جونده دندان ها. برای سطح داخلی دندان های قدامی مسواک به حالت عمودی گرفته می شود. نهایتا سطح خارجی زبان با مسواک تمیز می گردد.

**فلوراید:

فلوراید در آب آشامیذنی بعضی شهرها وجود دارد اما در صورت دریافت ناکافی فلوراید از آب آشامیدنی تجویز فلوراید توسط دندانپزشک به صورت قرص یا قطره در این سن در پیشگیری از پوسیدگی کمک کننده است.فلوراید باعث سخت تر شدن مینا ،کاهش توانایی میکروبها در تولید اسید ،جایگزینی مواد معدنی از دست رفته و درمان پوسیدگیهای اولیه میشود.البته تجویز بیش از اندازه فلوراید یا بلعیدن خمیردندانهای فلوراید دار باعث آسیب به دندانها میشود.

*** تغذیه:

1. از دادن غذاهای شیرین و چسبنده به کودک مانند شکلات ، آدامس و میوه های خشک شده ،به عنوان تنقلات و بین وعده های غذایی اصلی اجتناب شود. مواد شیرینی دار همراه با غذای اصلی کودک مصرف شود و نه به عنوان تنقلات

2. کودک شما باید مقدار کافی کلسیم و ویتامین دی از طریق مصرف سبزیجات ، میوه های تازه و پنیر دریافت کند.

3. اجتناب از دادن شیشه شیر شبانه و یا شربت و هر نوشیدنی شیرین در شب و کلا در مواقع خواب به کودک. یا اگر کودک عادت به مکیدن شیشه دارد، شیشه را با آب پرکرده و به کودک بدهید زیرا تماس طولانی مدت دندانها با مایعات شیرین منجر به پوسیدگی میشود.

4. از 1 سالگی به بعد به کودک آموزش داده شود که از لیوان آب بنوشد.

**** معاینات دندانپزشکی:

کودک شما باید به طور منظم هر 6 ماه یکبار توسط دندانپزشک معاینه شود.بهتر است اولین ویزیت دندانپزشکی تا قبل از 1 سالگی انجام شود.توجه شود که رنگ دندان های کودک یکدست سفید است و در صورت مشاهده تغییر رنگ در دندان های کودک، باید سریعا کودک نزد دندانپزشک برده شود.

2 سالگی به بالا :

* رعایت بهداشت دهان و دندان:

کودک باید از 4 سالگی مسواک زدن را به کمک والدین انجام دهد. از خمیر دندان فلوراید دارمخصوص اطفال به اندازه یک نخود بر روی مسواک استفاده شود. نباید از خمیردندان بیشتر از این مقدار استفاده شود زیرا کودک در این سن توانایی خارج کردن صحیح آب دهان خود را ندارد و قورت دادن فلوراید بیش از حد به دندان ها آسیب می رساند. روش مسواک زدن حرکت مسواک به صورت دایره ای یا بیضوی است. استفاده از نخ دندان نیز باید از 6 سالگی با کمک والدین آغاز گردد.

**فلوراید:

در صورت لزوم تجویز فلوراید توسط دندانپزشک در نظر گرفته شود.

*** تغذیه:

مواد شیرینی دار همراه با غذای اصلی کودک مصرف شود و نه به عنوان تنقلات. از میوه و سبزیجات جهت تنقلات میان وعده استفاده شود و موارد ذکر شده در مورد قبل نیز رعایت گردد.

والدین توجه کنند که باکتری ها و میکروارگانیسم های دهانی میتواند از طریق بزاق(بوسیدن، قاشق آلوده به بزاق و ....) به کودک منتقل گردد و عامل پوسیدگی دندانی گردد از این رو باید وسایل کودک مخصوص وی بوده و بهداشت فردی رعایت گردد.

**** معاینات دندانپزشکی :

کودک شما باید به طور منظم هر 6 ماه یکبار توسط دندانپزشک معاینه شود.بهتر است اولین ویزیت دندانپزشکی تا قبل از 1 سالگی انجام شود.توجه شود که رنگ دندان های کودک یکدست سفید است و در صورت مشاهده تغییر رنگ در دندان های کودک، باید سریعا کودک نزد دندانپزشک برده شود.